Rolnice od blitve sa plodovima mora
Priprema
5 mins
Kuvanje
10 mins
 

Kada se vratite sa mora – mora nikad dosta! A bogami i novih ideja 🙂 Kako vam se čine rolnice od blitve sa plodovima mora, kus-kusom i sosom od jogurta i sumak začina koji svemu daje posebnu citrusnu notu? Da, čudna je kombinacija na prvi pogled, ali kada se sve spoji dobija se jedan savršeno složen zalogaj kome nisu odoleli čak i oni koji nisu ljubitelji ribe i morskih plodova. Da bi ugođaj bio kompletan, uz ovo vam savetujem i čašu nekog dobrog belog vina. Uživajte!

Autor: MyTastyPot
Sastojci
 • 1 štapić praziluka
 • 200 g plodova mora
 • 2 kašike kus-kusa
 • 10 listova blitve
 • 1 kašika ribljeg sosa
Sos
 • 100 ml jogurta
 • 1 kašičica sumak začina
Priprema
 1. Korak 1 – Kus-kus prelijte vrelom vodom (1:2 odnos) i ostavite da odstoji petnaestak minuta.

 2. Korak 2 – Jogurt pomešajte sa sumak začinom kako bi što duže odstojao i poprimio ukus.

 3. Korak 3 – Listove blitve operite, prelijte vrelom vodom, pa stavite u hladnu vodu (još bolje ako u nju stavite i led) kako biste postigli što zeleniju boju. Isecite im sredinu (beli deo) što više možete.

 4. Korak 4 – Praziluk isecite na sitne kolutiće i izdinstajte na maslinovom ulju.

 5. Korak 5 – Plodove mora usitnite radi lakšeg pravljenja rolnica, dodajte ih u praziluk i sve zajedno dinstajte oko 5 -10 minuta. Dodajte kašiku ribljeg sosa, prstohvat bibera i malo sumak začina. Na kraju dodajte pripremljeni kus-kus i sve zajedno dobro promešajte.

 6. Korak 6 – Na list blitve stavite kašiku do dve plodova mora sa kus-kusom, ubacite spoljašnje delove lista na unutra i lagano srolajte rolnicu.

Napomene

Napomena:
Ukoliko ste tako navikli, blitvu možete i skuvati u vreloj vodi. Ja sav zeleniš ovog tipa pripremam tako što ga samo prelijem vrelom, prokuvanom vodom.