Hladna kafa sa homemade ovsenim mlekom
Priprema
5 mins
Porcija
600 ml mleka
 
Kako je došlo toplije vreme, sve češće umesto kraće tople volim da popijem malo veću hladnu kafu. Miletić (aka Moj muž) koji je pasionirani ljubitelj kafe i koji je u našoj kući napravio kult od toga, već neko vreme pije hladnu kafu sa ovsenim mlekom. I zaista, ukus je vrlo poseban i autientičan. Tako sam odlučila da dopinesemo celoj stvari, te sam uposlila moj @boschhomesrb #vitaboost blender i napravila domaće ovseno mleko! Pored kafe može se koristiti kao zamena za kravlje mleko kako u kuvanju tako i u svakodnevnoj primeni plus je mnogo zdravije i idealno za sve one koji imaju intorelanciju na kravlje mleko ili laktozu. Ali krenimo redom - prvo hladna kafa sa homemade ovsenim mlekom, pa onda uskoro neki novi zanimljivi recepti na ovu temu.
Kategorija: Napitak
Kuhinja: Zdravo & organski
Keyword: Domaće ovseno mleko, Hladna kafa sa ovsenim mlekom, Ovseno mleko
Porcija: 600 ml mleka
Autor: MyTastyPot
Sastojci
  • 100 g ovsenih pahuljica
  • 500 ml hladne vode
  • 1 kašika javorovog sirupa ili meda
  • Prstohvat soli
  • Prstohvat cimeta
  • Prstohvat vanile
  • Šoljica espresso kafe
Priprema
  1. Korak 1 – U blender stavite ovsene pahuljice, hladnu vodu, javorov sirup, so, cimet, vanilu i blendirajte oko tridesetak sekundi.

  2. Korak 2 – Mleko dobro procedite uz pomoć cediljke, gaze ili kese. (a ostatak smeše od ovsenih pahuljica iskoristite za kašu ili kolače).

  3. Korak 3 – U veću čašu sipajte prvo kockice leda, šoljicu vrele tek skuvane espresso kafe I ovseno mleko do vrha. Pošto sam sladokusac, ja uvek dodam i malo smeđeg šećera i koju kuglu burbon vanila sladoleda.

Napomene

Napomena: Ovseno mleko pripremljeno na ovaj način držite u frižideru ne duže od 5 dana I uvek ga dobro promešajte pre svake upotrebe.