Sorbe od jogurta i manga
Priprema
5 mins
Kuvanje
5 mins
Porcija
1 porcija
 

Sorbe je francuska delicija i ukusa je baš takvog kako vam zvuči: elegantnog, lepršavog, nežnog i voćnog. Iako se izvorno ne pravi sa mlekom, kada sam prvi put probala sorbe od jogurta bila sam oduševljena i dosta vremena sam provela pokušavajući da u kućnim uslovima napravim nešto slično. Uz kombinaciju i dobar odnos jogurta i sirka, mislim da sam u tome i uspela. Sorbe od jogurta inače koristim kao bazu, i preko njega obavezno prelivam sorbe od nekog voća – u ovom receptu to je neverovatna kombinacija manga, ljute papričice, nane i piment bibera.

Porcija: 1 porcija
Autor: MyTastyPot
Sastojci
 • 250 ml vode
 • 120 g šećera
 • 200 ml jogurta
 • 100 g sirka
 • 1 mango
 • Kolutić ljute papričice
 • Šaka nane
 • Prstohvat piment bibera
Priprema
 1. Korak 1 – U tiganj sipajte vodu i šećer i kuvajte na tihoj vatri uz povremeno mešanje sve dok se šećer ne istopi. Kada se šećer istopio, pojačajte vatru i pustite da ključa 3-4 minuta a onda ga ostavite ga da se potpuno ohladi. Ja se služim jednim trikom - sve prespem u jednu posudu, i onda stavim u drugu dublju napunjenu vodom i uz stalno mešanje ubrzam proces hlađenja.
 2. Korak 2 – Dobro umutite jogurt i sir i umešajte ga u ohlađeni sirup.
 3. Korak 3 – Sipajte masu u blender I sve dobro sjedinite. Dobijeni sorbe prebacite u neku pliću posudu I stavite u zamrzivač na nekoliko sati da se stvrdne. Tokom ovog procesa, preporučljivo je da sorbe nekoliko puta izlupate viljuškom. Ukoliko imate apparat za sladoled, ovaj poslednji deo preskačete.
 4. Korak 4 – Sorbe od manga pravite na sledeći način: pola manga isecite i zamrznite. Drugu polovinu iseckajte i stavite u blender zajedno sa nanom, papričicom, piment biberom I prvom polovinom manga koju ste prethodno zaledili. Sve zajedno dobro sjedinite a uoliko vam dobijeni sorbe nije dovoljno zalađen stavite ga na još 30 min u zamrzivač.
 5. Korak 5 – U činiju stavite prvo sorbe od jogurta, a preko njega sorbe od manga i poslužite.