Slana torta
Priprema
20 mins
Porcija
15 parčića
 

Oni koji me dobro poznaju znaju da uživam u brzim i laganim zalogajima i da su mi predjela omiljena hrana. Kada osmišljavam ove recepte moja kreativnost je u punoj snazi, a ceo proces deluje kao interesantna igra sa neizvesnim krajem 🙂 Na moju sreću, rezultat gotovo uvek ispuni sva očekivanja. A i kada ne uspem iz prve, recept uvek usavršavam sve dok ne postignem potpuno slaganje ukusa i dobijem savršen zalogaj, a onda sa zadovoljstvom svoju tajnu podelim sa vama.

Osnova svake slane torte je tost, a ja sam umesto običnog koristila tramezzini i sve “spojila” sa tri različita namaza od Sirka i milerama Šabačke mlekare i ukrasila slanim “šlagom” i jestivim cvećem. Dodatno iznenađenje je to što niko neće biti siguran da li je reč o slanoj ili slatkoj torti dok ne proba. Torta se pravi brzo, a jednako brzo i pojede 🙂

Kategorija: Apetajzer, Brzi zalogaji
Kuhinja: Kreativna
Keyword: Slana torta
Porcija: 15 parčića
Autor: MyTastyPot
Sastojci
 • 1 pakovanje tramezzini hleba
 • 400 g namaza Sirko
 • 200 ml milerama
 • 1 tvrdo kuvano jaje
 • 50 g praške šunke
 • 60 g mariniranih šampinjona (Dšamp pečurke)
 • So
 • Kari
 • Jestivo cveće
Priprema
 1. Korak 1 – Za ovaj recept potreban vam je blender i tri činije jer se prave tri fila.

 2. Korak 2 – Prvi fil pravimo od šampinjona, 4 kašike sirko namaza i 2 kašike milerama jer njega stavljamo u dva reda. Stavite u blender sve sastojke i usitnite što više (ja volim da bude potpuno usitnjeno, kao pašteta).

 3. Korak 3 – Sledeći fil pravimo od 2 kašike sirko namaza, kašike milerama i praške šunke. Stavite šunku i mileram u blende i usitnite, a sirka naknadno dodajte da bi namaz bio gušći i sve rukom izmešajte.

 4. Korak 4 – Poslednji fil sastoji se iz 2 kašike sirko namaza, jedne kašike milerama, jednog izrendanog jajeta, a sve začinjeno karijem i solju po želji.

 5. Korak 5 – Poslednja faza je filovanje. Na tramezzini naizmenično mažete filove a poslednji sloj na torti je ostatak milerama i sirko namaza, koji sjedinite i premažete preko cele torte. Kao dekoraciju ja volim da stavim jestivo cveće, a vi možete dekorisati po želji.

 6. Korak 6 – Tortu ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko sat vremena, a zatim stavite u frižider. Što duže stoji, slana torta je ukusnija i bolja.