Pire od čičoka sa dimljenim lososom
Priprema
20 mins
Kuvanje
15 mins
Porcija
2 osobe
 

Sezona čičoka već uveliko traje i ja ih često spremam ovih dana. Za one koji ne znaju, čičoka je u narodu poznata i kao divlji krompir. Izuzetno je bogata kalijumom, a za razliku od krompira ne sadrži skrob. Bogata je inulinom, koji ne dovodi do porasta nivoa šećera i insulina u krvi, pa je odlična namirnica za dijabetičare. Sadrži i kalcijum, magnezijum, gvožđe, vitamine grupe B, vitamin C, vitamin D i provitamin A. Ja ih koristim uglavnom kao zdravu zamenu za krompir, mada po ukusu najviše podsećaju na kesten. Danas vam predstavljam jednu jako ukusnu kombinaciju: pire od čičoka čija priprema traje svega dvadesetak minuta serviran sa komadom dimjenog lososa. Volim kada napravim tako lagan, brz i zdrav obrok, a još više volim kada #mojsomat opere sve te sudove koji ostanu posle ručka i učini ih blistavim i sjajnim.

Kategorija: Glavno jelo
Kuhinja: kreativana
Keyword: čičoke, dimljeni losos, losos, pire, pire od čičoka
Porcija: 2 osobe
Autor: MyTastyPot
Sastojci
  • 500 g čičoka
  • 300 g dimljenog lososa komad
  • Kašika kokosove pavlake
  • So
  • Biber
Priprema
  1. Korak 1 – Čičoke dobro operite(po potrebi izribajte) ili oljuštite (pilerom) i kuvajte u vodi oko 15-20 minuta.

  2. Korak 2 – Kuvanu čičoku prebacite u blender i dodajte, so, biber i kašiku kokosove pavlake i sve dobro izblendirajte. Ukoliko nemate blender možete upotrebiti i štapni mixer.

  3. Korak 3 – Pire prebacite u vatrostalnu činiju, a preko njega iscepkajte dimljeni losos i sve zapecite u rerni oko desetak minuta na 200 C.

Napomene

Pire od čičoka sa dimljenim lososom