Ombre torta sa piškotama
Priprema
30 mins
 
Ova šarmantna dama kandidat je da vam ozbiljno ulepša prazničnu trpezu i zagolica nepce. Gospodjice piškote „umočene“ u Poppy čokoladno mleko sa tri ombre fila, puna krema i čokolade sa A ka kajmakom kao tajnim sastojkom čine ovu tortu mojim favoritom kada su praznični slatkiši u pitanju. A da bi torta još lepše izgledala i bila ukusnija, ušećerila sam lešnike, I fil obogatila njima a deo ostavila za dekoraciju – igrala sam se sa njima, vrtela ih po šećeru I dobila razne oblike, koje su moju tortu učinile baš onakvom kakvom sam je zamišljala – elegantnom, primamljivom I svečanom.
Kategorija: Desert
Kuhinja: Kreativna
Keyword: Matcha torta, Obre torta, Torta sa piškotama
Autor: MyTastyPot
Sastojci
 • 500 ml slatke pavlake
 • 250 A la kajmaka
 • 200 g šećera u prahu
 • 50 g bele čokolade
 • 100 g crne čokolade
 • 200 g piškota
 • 100 ml Poppy čokoladnog mleka
 • 60 g lešnika
 • 100 g smedjeg šećera
Priprema
 1. Korak 1 – Istopite žuti šećer i malo ga prohladite špatulicom. Na čačkalicu nabodite lešnik I vrtite ga dok šećer ne krene da se steže, pa odsecite vrh makazama. Tako uradite sa 4-5 lešnika jer će nam oni trebati za dekoraciju torte.

 2. Korak 2 – U istopljeni šećer sipajte ostatak lešnika, i kada svi budu obloženi istopljenim šećerom prebacite ih na papir za pečenje I ostavite da se ohlade. Kada se ohlade, krupno ih iseckajte u secku.

 3. Korak 3 – Pavlaku, A la kajmak i šećer u prahu sjedinite, dobro umutite i podelite na tri dela.

 4. Korak 4 – U prvi deo dodajte istopljenu belu čokoladu, u drugi jednu kašiku crne čokolade, a u treći ostatak crne čokolade.

 5. Korak 5 – Krećemo sa redjanjem torte: piškote provucite kroz Poppy čokoladno mleko, ređajte ih prvo po obodu kalupa, a zatim po dnu.

 6. Korak 6 – Na red dolaze filovi: prvo beli fil, pa samleveni lešnici, pa svetlo crni fil, pa lešnici I na kraju tamni fil.

 7. Korak 7 – Tortu je najbolje ostaviti preko noći u kalupu u frižideru. Pre služenja pospite još jedan red samlevenih lešnika I dekorišite ušećerenim lešnicim

Napomene

Napomena: Ukoliko pravite u kalupu od 24 cm, mere su praktično iste, samo prepolovite piškote oko bobda i iskoristite ih da popunite njima dno kalupa. Dakle neće biti ovako svečana i visoka, ali će biti podjednako ukusna.